02-01-08

Wandelroute Ohain - Lasne

 
Afstand = 8,5km

Wanneer je neerkijkt op de Place Communale van Ohain (1), steek je deze schuin over in de richting van de rue de l’Eglise Saint-Etienne, die je volgt tot de Eglise Saint-Etienne (2).

Beneden deze weg neem je rechts de route de la Marache. Wandel vervolgens rechts de chemin du Pequé in. Je komt nu voorbij het kerkhof (3).

Loop rechtdoor tot bij het Château d’Eau (4).

Blijf rechtdoor volgen. Steek het volgende kruispunt met de Vieux Chemin de Wavre over, waar een oude 17e-eeuwse kapel staat, en volg de chemin des Messes. Een eindje verderop geeft een houten bord links de sentier n° 70 du Bois de Theule aan. Volg deze smalle weg, die langs een omheind privé-domein loopt. Aan de T-splitsing neem je links chemin n° 28 du Boîteux. Je komt nu voorbij het golfterrein van Waterloo (5).

Aan het kruispunt met de Vieux Chemin de Wavre loop je rechtdoor. Voorbij het golfterrein kom je in het gehucht Bois-Héro (6).

Daal de weg af tot de route de la Marache, waar je links aanhoudt tot de sentier de la Marmite tegenover huisnr. 21 (7).

Neem de weg rechts. Je doorkruist een veld en steekt een rivier over. Even later kom je de eerste huizen van het gehucht Cheval de Bois tegen. Ter hoogte van de huisnummers 20 en 22 ga je links. Sentier 59 de la Marmite loopt door een bos aan de rand van Smohain en loopt vervolgens omhoog tot in het gehucht Genleau (8).

Aan het T-kruispunt, waar je het bos verlaat, ga je rechts. Een eindje verderop zal je zien dat je je in de rue Péchère bevindt. Aan het kruispunt met de rue de Genleau, ga je rechtdoor. Je komt nu in de wijk Bois Paris. Aan het T-kruispunt neem je links de rue Bois Paris (de naam staat aan de andere kant aangegeven). Aan het kruispunt volg je rechtdoor de chemin des Hayes, geflankeerd door nieuwe villa’s. Enkele passen verder vertrekt links sentier n° 9 du Bois des Pauvres (wandelpad). Volg deze weg. Je daalt nu de vallei van Smohain af. Aan de route d’Ohain ga je links tot aan de rivier. Hier vertrekt sentier n° 52 de la Chapelle (9).

Volg het pad rechts. Dit loopt langs de rivier tot aan een bruggetje, dat je oversteekt. Aan het volgende kruispunt loop je rechts de weg omhoog, de chemin de Chaubrire. Je komt nu in de residentiële wijk Odrimont (10).

Een eindje hogerop neem je links de sentier des Bruyères. Aan het volgende T-kruispunt ga je rechts. Deze weg is de chemin du Moulin. Aan het kruispunt met de chemin D’Odrimont, ga je opnieuw rechts. Enkele passen verder kom je links de sentier de la ruelle Maho tegen. Volg deze weg. Op het einde neem je rechts de rue du Baty tot aan de Place Communale (1).

20:02 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ohain, wandelroute, wandelpad, wandelen, lasne |  Facebook |

31-12-07

Wandelroute Tongerlo


Afstand = +/- 16km
Met de ingang van de St.-Pieterskerk (15de eeuw) aan je linkerkant wandel je richting fietsknooppunt nr. 1

In de bocht voor je staat het huis waar schrijver Jaak Langens gewoond heeft (Een leeuw uit de Kempen, Rosse Lei...). Net ervoor neem je, rechts, de Kerkhofstraat. Steek een kruispuntje over en volg op de splitsing met een kruisbeeld rechts. Je wandelt over een smalle asfaltweg door de velden. In de verte zie je het kerkje van ’t Hasselt . Stap over de Kanielstraatbeek, wandel langs enkele boerderijen en ga op de T-splitsing rechtsaf. Neem het eerste pad links, Straterhof, een kiezelgraspad dat overgaat in een graspad. Steek voorzichtig de weg Bree–Kinrooi over en volg de Houterweg. Aan hoeve Houterhof, neem je de veldweg rechts. Je wandelt door een indrukwekkend agrarisch landschap. Je komt op een bredere kiezelweg die je rechtdoor blijft volgen. Waar de kiezelweg rechtsaf draait stap je rechtdoor over een smalle veldweg. Trek je niets aan van zijpaden, dwars een smalle asfaltweg en wandel tot je op een andere veldweg uitkomt. Ga hier rechtsaf en kies op de Y-splitsing links. Je komt op een asfaltweg en volgt die naar links. Stap voorbij de Kievithoeve en volg de kaarsrechte weg ruim 3 km. Je passeert een dreef met een rustbank en steekt de Horstgaterbeek over. De beek loopt een tijdje naast de weg. Als ze naar rechts afbuigt, naast een privéweg, bocht je met de asfaltweg mee naar links en wandel je verder door het bos. Op een bord kun je lezen dat je op de Beerseleerdijk bent, die overgaat in de Groot Broekstraat.

Je bent nu in Kinrooi en wandelt voorbij een gerestaureerde boerderij uit 1877. Wat verder steek je de Nieuwbeek over en sta je op een mooi plekje. Recht voor jou, een bruggetje over de Abeek en aan de overkant een kapel met een klokkentorentje. Links van de kapel, 200 m verderop, het Woutershof, een voormalige kasteelhoeve, nu een vakantiecentrum van het VVKSM, de scouts. Voor de brug links, is er een toegang tot het 110 ha grote natuurgebied Urlobroek. Enkel tijdens het weekend toegankelijk. Maar, onze tocht gaat vóór de brug rechtsaf. De weg splitst. Rechts is de weg privé, dus kies je links en blijf je de Abeek volgen. Negeer een bruggetje links en bocht een paar honderd meter verder met de, intussen geasfalteerde weg mee naar rechts. Je wandelt langs de bosrand en negeert alle zijwegen tot je op een kruispuntje komt, met een kapelletje onder de bomen. Je komt uit de Broekstraat en volgt hier rechts de Belestraat. Negeer een straatje links en wandel verder tot je opnieuw op de weg Bree–Kinrooi komt. Steek die over en volg de Diekerstraat tot aan een wegsplitsing bij de witte Heilige Ritakapel.

Neem hier rechts de Groenstraat. De weg maakt een bocht naar links en er komt een onverhard pad bij. Je blijft de geasfalteerde weg volgen en wandelt op de eerste viersprong rechtdoor. De dwarsstraat heet ook Groenstraat. Negeer verder alle zijstraten en nadat je de Veestraat rechts hebt laten liggen, stap je voorbij de Nysenhoeve. Neem net voor een volgende hoeve, met een paardenweide met houten omheining, de eerste veldweg links. Je kronkelt rond een vervallen boerderijtje en stapt de Itterbeek over. Vanop het bruggetje heb je een mooi zicht op de kerk van Tongerlo. Neem daarna de eerste zijweg rechts. Volg deze bredere veldweg, die overgaat in een asfaltweg tot op het einde. Rechtsaf, richting kerk. Net voor je de dorpskern binnenwandelt kom je aan het molenhuis (1753) en de Galdermansmolen, een watermolen uit 1770. De molen is van het onderslagtype, het water stuwt onderaan tegen het rad. Laat de Beekstraat links liggen en volg de Solterweg tot aan de kerk. De westertoren met dikke muren van mergel en hardsteen dateert uit 1408 en domineert de omgeving.

09:51 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: wandelroute, tongerlo, bree, urlobroek, wandelpad, wandelen, beschrijving, kaart |  Facebook |

30-12-07

ViroinvalHoud de kerk van Nismes (1) aan je linkerkant en steek de brug over het Zwarte Water over. Sla rechts de rue Grande in. Je passeert algauw een voetgangersbruggetje over de rivier en een straat, die eveneens het Zwarte Water kruist. Bij een Y-vormige splitsing iets verderop kies je de linkerstraat en daarna sla je de eerstvolgende linkerstraat in, de stevig stijgende rue Orgeveau. Je volgt hierbij een pijl naar de Fondry des Chiens. Voorbij het pand met huisnummer 21 komt het wit-rood bewegwijzerde Grote-Routepad 125 er van rechts aan. Voorbij het laatste pand passeer je een zeldzame hoogstamboomgaard (2).

Bij de eerste Y-vormige splitsing kies je voor rechts (in feite volg je rechtdoor de liggende rode rechthoekjes) en gaat het Grote-Routepad linksaf. Bij de daaropvolgende gelijkaardige wegsplitsing sla je de linkerweg in, die alleen door landbouwvoertuigen mag worden bereden. Hier verdwijnen de rode rechthoekjes naar rechts. Het loont de moeite ze nog even te volgen, dus afwijkend van het wandelparcours, want ze leiden naar de grootste abannet, de Fondry des Chiens, 600 m verderop.Terug naar de route, die nu aangegeven is met rechthoekige rood- wit-rode tekens, maar dus wel achterstevoren. Je loopt hier over het plateau ‘Haut Champ’, met om je heen glooiende velden en weiden. Maar spoedig dient zich links het bos aan. Loop ongeveer 1200 m rechtdoor zonder je iets aan te trekken van welke zijweg dan ook. In dat stuk van het parcours maakt het asfalt plaats voor onverharde veldweg. 30 m voor de weg rechts afbuigt om in het bos te verdwijnen, dus even voor de plek waar nu ook rechts bos groeit, moet je links een bosweggetje inlopen. Vooraan links in dat weggetje staat een wandelpaal, maar het routeteken (een liggend geel rechthoekje) staat aan de achterkant.Een steenworp verder bereik je een dwarsweg, die je rechts inslaat. Meteen duik je een bos in. De ruim 2 km lange weg door het bos is aangegeven met rood-wit-rode rechthoekjes, maar ook hier nog steeds achterstevoren. In het bos krijg je net voorbij de eerste linkerzijweg een abannet (3) te zien.

Uiteindelijk daalt de bosweg stevig naar het dal van de Viroin. Beneden sla je bij een paaltje met een rood-wit-rood rechthoekje de linkerweg in. Wandel echter eerst nog even rechtdoor tot bij een schilderachtig plaatsje op de rechteroever van de Viroin. Daar ontdek je aan de overkant, hoog op de Haute Roche, een gelaagde rots, de ruïnes van de burcht van Dourbes. Keer op je stappen terug om nu de eerste bosweg rechts in te slaan. Je wandelt meteen door een totaal ander bostype: een loofbos waarin de eik de boventoon voert. Even meer naar rechts kabbelt de Viroin, met op de achtergrond de schilderachtige en rustige dorpskern van Dourbes. Voorbij een ‘eilandje’ lorken (4) daalt de weg af tot bij de Viroin, die nu onmiddellijk rechts van je kabbelt.

Aan de overzijde strekken zich weiden uit. Nadat je de rivier zowat 1800 m hebt kunnen bewonderen, buigt ze haaks rechts af. Je blijft nog eventjes rechtdoor lopen en bereikt een kruispuntje met links de spoorweg Treignes-Mariembourg, die in een 500 m lange tunnel (5) onder de beboste heuvel duikt.

Bij die plek moet je rechtsaf, eerst afdalen en dan meteen weer het pad stroomopwaarts langs de Viroin volgen. Vervolgens stap je tussen de spoorwegbaan en de rivier, maar je moet nu heel spoedig de spoorweg kruisen. Hoewel er slechts sporadisch een trein langskomt, kijk je toch beter uit je doppen.Aan de Y-vormige splitsing kies je het rechtse paadje (niet het bos in). Het weggetje stijgt een beetje, is opeens geasfalteerd en buigt naar links af. 200 m verder naar rechts, aan de voet van de imposante Roche à Lomme, wordt uit de samenvloeiing van het Witte en het Zwarte Water de Viroin geboren. Op de top van de rots staat een 4 m hoog betonnen kruis op de plek van een vroegere heidense tempel. Bij een weide (rechts) krijg je een deel van de woonkern van Nismes onder ogen. Het weggetje leidt naar de grote zagerij ‘du Fourneau’ (6), aan de oever van het Zwarte Water.

Voorbij dat bedrijf sla je rechts af. Blijf steeds links van het Zwarte Water lopen, door het park, dat begin 2006 heraangelegd werd. Uiteindelijk verlaat je, in de omgeving van het kasteelachtige gemeentehuis, het park. Rechts van je spant de brug bij de kerk (1) haar bogen over een van de twee moederrivieren van de Viroin: het einde van een aantrekkelijke wandeling.


08:07 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nismes, dourbes, viroinval, wandelroute, wandelpad, balade, randonnee, carte, wandelen |  Facebook |