05-01-08

Wandelroute La Roche

 
Afstand = +/- 13,5km

Je keert de parking voor het speelpleintje (1) de rug toe, je steekt de straat over en je loopt een doodlopende weg in. Bij de eerstvolgende Y-splitsing kies je voor rechts (rood ruitje 5). Langs nog enkele huizen daal je matig af naar alweer een Y-splitsing bij een sparrenbosje. Sla de verharde linkerweg in, klimmend tussen weiden. Voorbij het laatste pand gaat het dan vrij fors bergop een sparrenbos in. Niet veel verder is de weg zo goed als onverhard en vlak en kom je uit bij een uitgestrekte hooiweide (2). Daar staat een zeshoekig bordje ‘Dzeu Charnal Panorama, 540 m’.

Je blijft de richting Diable Château volgen. Bij een Y-splitsing voorbij de hooiweide kies je de linkerweg en duik je meteen een enorm sparrenbos in. Verderop wacht alweer een Y-splitsing: daar moet je via de rechterweg steeds dieper het woud inwandelen. Rechts ligt een omheind stuk bos, dat je wat verder in moet via een klapdeurtje.Onafgebroken matig dalend kom je uit op een viersprong: blijf daar rechtdoor gaan. De weg versmalt en meteen voert de fijnspar weer de boventoon. Aan het eind van dat sparrenbos leidt een linkerweg naar een rustgebied voor de bosdieren. Ga nog even rechtdoor tot aan een dwarsweg vóór prachtig loof. Steek, rechtsaf, de Ruisseau des Dames over.Bij het eerstvolgende kruispuntje moet je linksaf, het rode ruitje 5 volgen, nog steeds richting Duivelskasteel. De weg daalt sterk en onverhard. Bijna beneden verlaat je via een wildrooster of een poortje het bos. Voorbij een slagboom ga je naar rechts. De Ruisseau des Dames gooit zich in volle overgave in de Ruisseau de Pierreux, en jij bereikt de picknickplek bij het Diable Château (3).

Bij het kruispunt van asfaltwegen op die plek sla je links af en volg je de rode ruitjes 4 en 5, plus de pijl ‘Centre ville’. Bij de daaropvolgende grote Y-splitsing kies je de rechterweg (nr. 5). Je verlaat dus de richting ‘Centre ville’. Uiteindelijk laat je het bos achter je. Komend uit de Champ du Prévot(straat), bereik je de ‘Corniche de Deister’en deze volg je tot bij de eerstvolgende Y-splitsing, met het kruis Jean Burée en het hotel ‘Les Genêts’. Kies daar de rechterweg. Je zit nu op de plaatselijke wandelweg

Bij de eerstvolgende Y-splitsing bij een rustbank blijf je de rechts afbuigende asfaltweg volgen (wandelweg 4), naar de Sint-Margrietskapel (4). Voorbij het ‘Châlet Sainte-Marguerite’ stijgt de asfaltweg langs een bosrand. Bij de eerstvolgende Y-splitsing, voorzien van een rustbank, kies je de rechterweg, met de pijlen ‘Parc à gibier’ en ‘Col de Haussire 2,8 km’. Dus blijf je nog steeds sterk aan de klim, langs een infobord (links).De nagenoeg verkeersvrije asfaltweg leidt naar het wildpark. Net voorbij het wildpark staat links een rode brandkraan. Sla daar de onverharde linkerzijweg in (rood ruitje 5). Hij heet ‘li rapète’, Waals voor ‘steile weg’, en dat zul je geweten hebben. Bij de eerstvolgende Y-splitsing, met zeshoekig bordje ‘Li rapète, 390 m’ kies je dus de linkerweg, de hoogste (met ruitje 5). Bij de daaropvolgende, gelijkaardige splitsing, maar een heel eind hogerop, kies je eveneens de stevig stijgende linkerweg (nog altijd ruitje 5).Iets verder, bij een Y-splitsing, bereik je de Prangeleux du gros chêne (5), een plek waar vroeger de herders hun middaguiltje knapten.

Kies de rechterweg (ruitje 5). Nu wandel je zo goed als vlak. Af en toe valt er toch nog wat te klimmen, naar een groot kruispunt met een verharde weg. Daar sta je op de Col de Haussire (6), 495 m boven de zeespiegel.

Je steekt de asfaltweg over en via een wildrooster loop je een sparrenbos in. Devies: blijf gewoon de hoofdweg volgen (rode ruitjes 5), zonder je iets aan te trekken van zijwegen. Bij een kruispunt van boswegen blijf je rechtdoor gaan. Nog even doorzetten en bij de bosrand zit de klim er zo goed als op. De onverharde, vlakke weg leidt tussen nieuwe aanplant: links spar, rechts beuk. Je nadert nu stilaan het dorp Samrée. Via een wildrooster of hekje, verlaat je het bos. Waar opnieuw asfalt begint, staat een kruis onder een forse meidoorn. Je passeert de Chemin du Hennet (links) en de eerste woning van Samrée.Daarna sla je de eerstvolgende (teruglopende) rechterweg in. De onverharde weg leidt naar een Y-splitsing: kies daar de linkerweg. Iets verderop passeer je een linkerzijweggetje, dat naar een hoeve leidt. Je gaat dus rechtdoor een woest weggetje in (hier ontbreekt een routebordje), dat uitkomt op asfalt. Je wandelt langs een huisje.Iets voorbij deze woning sla je links af en kom je uit op de hoofdstraat van Samrée, met voor je de parking voor een speelpleintje (1).

 

10:54 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-01-08

Wandelen in Hoegaarden

Afspraak aan de St.-Ermelindiskerk (V) in Meldert bij Hoegaarden (Vlaams-Brabant). De heilige heeft in de kerk een schrijn en achter in een hoek van wat het vroegere kerkhof was, een vrijstaande, mooie kapel met mausoleum uit de 13de eeuw. Op Pinkstermaandag trekt ter ere van de heilige nog altijd een processie uit. Ermelindis leefde hier tot aan haar dood in 600 als kluizenaarster. Ze wordt aanroepen bij verlammingen, koorts en oogziekten. Het oorlogsmonument voor de kerk vertelt je dat…’strijden tot den dood voor de vryheid’ je de ‘vreugde der eeuwige waarheid’ oplevert. Wandel richting Tienen. Je komt zo bij de toegangspoort tot het kasteeldomein. Ga, vóór je de dreef inwandelt, wel even in de straat rechts kijken naar de donjon – een versterkte woontoren - van de Heren van Meldert (13de eeuw) (1). Het kasteel (2) - niet langs de route - is er nog maar het is nu een college. Tot 1940 leefden hier adellijke families. Het omringende Meldertbos (3) is nu een natuurreservaat. Er wordt hard gewerkt aan het herstel van natuur én cultuur. Ook de interessante elementen van de 20ste-eeuwse parkaanleg moeten weer tot hun recht komen. Daartoe werden onlangs driehonderd populieren gekapt.

Neem het wandelpad dat aan de rechterkant van de dreef begint. Het brengt je door nog enigszins wilde natuur naar de Keulenstraat. Ga hier naar links, voorbij een oude Sint-Rochuskapel, en nog even rechtdoor tot op de T-splitsing van de Gaatstraat/Waversesteenweg. Draai links af en 200 m verder rechts af de akkers in, de Schoorbroekstraat. Rechts de kerktoren van L’Ecluse (Sluizen), aan de andere kant van de taalgrens. Je dwarst een weg en komt zo in Rosdel, 67 ha natuuroase van Natuurpunt (4), een beekvallei met oude graslanden, riet, ruigte, elzenbroek en populieren, die ook hier gekapt worden. Onder de vogels onder meer heel veel grauwe gorzen en geelgorzen en op het zoogdierenlijstje de uiterst zeldzame hamster.

Aan het einde van de weg stap je links en ongeveer 1 km verder, opnieuw aan een T-splitsing nog eens naar links. Daarna blijf je rechts aanhouden, ook aan het ietwat schuine kruispunt wandel je rechts af. Na een poos rechtdoor wandelen gaat het nog eens voor even rechts af. Geniet van de panorama’s, wandel bergop tot aan een bosje op de ‘Kop’. Draai er rechtsaf en bocht mee naar links. Bergaf tot in het gehucht Nerm. Linksaf. Je wandelt voorbij een St.-Antoniuskapel (5) met behalve Antonius onder meer ook vijf lieveheren en zes lievevrouwen. Let op het oude offerblok. De natuursteen die hier en elders in de streek veel gebruikt is voor de bouw van huizen en andere gebouwen, is Gobertangesteen. Die wordt enkele kilometer verder nog altijd ontgonnen in Mélin, een van de ‘Plus Beaux Villages de Wallonie’. Aan een splitsing een halve km verder hou je links en vervolgens neem je weer links (rode en groene bewegwijzering) bergop, de Nermbeekvallei uit. Vervolgens rechtsaf en 400 m verder linksaf (rood), een brede holle weg.

Op het einde kies je voor rechts en aan de watertoren (6) loop je rechtdoor. Volg even de weg Meldert-Hoegaarden naar links en draai dan rechtsaf naar het centrum van St.-Katarina-Houtem (richting Hoksem). Bergop. St.-Katarina is een plateaudorp. Aan een splitsing kies je voor links, tenzij je rechts eerst naar de laatgotische Katarinakapel (7) wil. Na 750 m dwars je de weg naar Tienen. Eén km verder (eerst beton, dan veldweg) sta je bij de Menebeek midden een ander, 82 ha groot, natuurreservaat: de Mene- en Jordaanvallei (8). Een prachtige plek die wat aan de Voerstreek doet denken.

Neem kort voor de beek het bospad links. Net voor de hoeve Oude Molen (9) ga je linksaf (weer eventjes bergop) en vervolgens rechtsaf. Aan een betonweg draai je rechtsaf en vervolgens aan de bosrand linksaf, verder door de Molenbeekvallei, aan het kerkhof (10) voorbij en tot bij de kerk van Meldert.

 

03-01-08

Wandelroute Houthulst : Vrijbos

Afstand = +/-14km

De kerk en het gemeentehuis zijn van net na WO I. Van de achterzijde van de kerk stap je naar de rotonde waar je de Stadenstraat neemt. Een steenworp verder - tegenover een apotheek - duik je rechts het Rotsebos in. Je volgt daarvoor de pijl naar de Lourdesgrot. Aan een kapelletje-op-paal zwenk je naar links. Daar is een replica van de Lourdesgrot of 'rotse' met Mariabeeld, bidbanken, brandende kaarsen, bronwater en zelfs een brokstuk uit het Franse Lourdes.

Je keert op je stappen terug, zwenkt aan het kapelletje naar links, steekt een weg over, gaat even naar links om gelijk rechts de Keunedreef te kiezen. Let op de moeraseiken. Na 1 km bos bereik je de omheining van het militaire domein, waar je rechts de Vossendreef volgt. Die brengt je naar de Poelkapellestraat. Hier moet je de moeite doen en naar rechts gaan, in het militair kerkhof.Of je wil of niet, je komt onder de indruk. Hier rusten 1855 Belgische militairen die vielen in het slotoffensief van september 1918. Achteraan liggen ook Italiaanse krijgsgevangenen die omkwamen in Duitse werkkampen.(Wie de wandeling tot 4 km wil beperken stapt, bij het verlaten van het kerkhof, naar rechts. Aan het eerste kruispunt volg je de Melanedreef naar rechts.)

Je kiest voor een langere wandeling en stapt, bij het verlaten van het kerkhof, naar links. Links lokt het - voorlopig nog - ontoegankelijk militaire bos. Rechts zijn er aardeweggetjes die helaas privé zijn of doodlopen op niet te nemen hindernissen. Dus deel je het asfalt van de Poelkappelstraat met het (soms drukke) verkeer. Je gaat langs velden en weiden, langs dreven en bosrestanten. Dan stap je over de Korversbeek en bereikt het kruispunt met de Monnikenhoeve. Hier neem je rechts de Pottestraat. Je wordt omringd door rijke akkers met seizoensgroenten. Links, in de verte, zie je de kerktoren van de parochiekerk Madonna.

Wie 10 km voldoende vindt stapt tot aan het volgende kruispunt en neemt daar rechts de Melanedreef.Je kiest voor een wandeling van 14 km? In dat geval sla je al na een paar honderd meter links af, net voorbij het eerste huis links. Die aardeweg voert je doorheen een nat bosje naar een T waar je naar links gaat. Je bereikt weer het asfalt van de Pottestraat en gaat rechtsaf. Rechts is er wat struweel van sleedoorn en hondsroos.(Na een natte periode of met de buggy/rolstoel loop je beter niet door het nat bosje. In dat geval stap je aan het eerste kruispunt niet naar rechts maar loop je rechtdoor.)Ongeveer een halve kilometer verder ga je rechts in de kronkelige Langemarkstraat. Links staat de sfeervolle hofstede De Blauwe Panne. Je stapt nog eens over de Korversbeek en je kiest dan voor rechts, je zwenkt naar links en naar rechts en weer naar links om dan na een halve kilometer de Melanedreef te bereiken. Je gaat er naar rechts, komt voorbij de kapel O.-L.-Vrouw-van-Milanen en blijft onverstoorbaar rechtdoor stappen tot je in het bos weer in de Keunedreef bent. Je stapt er naar links richting kerk.


18:51 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrijbos, houthulst, wandelroute, beschrijving, wandelpad, kaart |  Facebook |