28-02-08

Wandelroute Kortessem

Afspraak aan de St.-Pietersbandenkerk in Wintershoven (V). Met de kerk aan je linkerkant, vertrek je richting bos. Steek het bruggetje over en ga linksaf. Aan een volgend bruggetje splitst het pad. Klim rechts de berm op en volg het asfaltpad naar rechts. Stap door een bosje en neem het eerste paadje links. Dit stijgende kiezelpad, naast een hoogstammige boomgaard, volg je tot op het einde. Je staat op een viersprong met rechts in een weide een kapelletje in een dode boom. Kies de brede kiezelweg schuin links, dus zo goed als rechtdoor. Negeer links de weg naar de ‘Konijnboomgaard’, een museumboomgaard met kersen- en pruimenvariëteiten.

Op de viersprong met de kapel stap je aan de overkant de Baron A. de Heuschstraat in. Je wandelt langs Kasteel Ridderborn (1),als Loons leengoed voor het eerst vermeld in 1361. Zoals het er nu staat dateert het uit begin 19de eeuw. Wandel verder tot op de T met het kruisbeeld. Volg de Gulmerstraat naar rechts. Neem vervolgens de eerste straat links. Je wandelt tussen boomgaarden en akkers tot op een T. Rechtsaf. Je stapt langs enkele huizen en negeert links de St.-Janstraat. Ga verder door de Sitsingenstraat. Je wandelt tussen boomgaarden, negeert een veldweg links en gaat net erna, op de T, linksaf. Geniet van het 360°-panorama.

Dan stap je verder tussen boomgaarden tot op een kruispuntje. Rechtsaf. Je wandelt langs een groot fruitbedrijf en komt op een T. Links de Bruggestraat in tot op de splitsing met de Calvarieberg (2). Ga rechtsaf en volg de Romershovenstraat. 100 m verder bocht die naar links. Negeer de veldweg rechts en stap naast nr. 7, eveneens rechts, de smalle weg voor landbouwvoertuigen in. Je wandelt tussen fruitbomen tot aan een brede dwarsweg. Steek die over en vervolg je weg aan de overkant. Op de T met de kasseistrook, bocht je met de betonweg mee naar links. Er staat een infobord over kleine landschapselementen. Je klimt zachtjes, negeert links een veldweg en wandelt door een holle weg tot op een splitsing. Ga hier rechtsaf en hou op de tweesprong met de kasseistrook rechts aan. Twee kruisen (3) heet dit punt. Links een kruis uit 1592, een herinnering aan een hier overleden man. Rechts een kruis uit 1567. Een moordkruis. Ghijs Ponwels of Pauwels werd hier vermoord. De dader werd ertoe verplicht dit verzoeningskruis op te richten.

Ga verder tussen de twee kruisen. Je stapt door een bosje en wandelt tot op de viersprong met een kapel en een grenssteen (4) uit 1683. Hier grensden Hoeselt, Werm en Hardelingen aan elkaar. Rechtsaf. Bocht met de asfaltweg mee naar links en wandel langs het 19de-eeuwse Kasteel van Hardelingen (5), met Engelse tuin. Wandel verder en draai rechts de Steenbergstraat in. Het gaat zachtjes bergop. In de verte zie je het kasteel van Schalkhoven (6) staan. Anno 1588, in 1770 verbouwd in classicistische stijl. Op de T rechtsaf. Draai net voor het kerkhof, links de Lindenhofstraat in. Bocht met deze weg mee naar rechts, negeer links de Klikstraat en rechtdoor een weg voor landbouwvoertuigen. Neem dan, direct na de bocht, links de weg met beperkt verkeer, richting knooppunt 122. Wandel verder en draai de eerste zijweg links in. Op het einde rechtsaf. Negeer een straat links, stap langs een duivenlokaal en een paar voetbalvelden en daal af tot in het centrum van Vliermaal.

Negeer nog een straatje links en ga op de T rechtsaf. Stap direct erna links, de Oude Tramstraat in. Negeer links de Koning Boudewijnlaan en steek de Kerkveldweg over. Nu wandel je over de oude trambedding. Bij de volgende dwarsweg, linksaf. Op het einde volg je de Loostraat naar rechts. Negeer nog een straat links, stap voorbij een kapel en wandel de veldweg in. Je stapt het bos in en volgt de Mombeek tot aan het bruggetje. Linksaf, zo kom je bij het vertrekpunt.


19:22 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandelroute, kortessem, limburg, gratis, wandelpad, wandelroute, kaart, foto s |  Facebook |

16-02-08

Wandelroute Attert

 
Met de rug naar de kerk sla je de hoofdstraat links in richting Habay. Voorbij huisnummer 51 vervolg je rechts in de Rue du Koun. Bij het laatste huis klim je scherp rechts een grindweg op. Verder wandel je langs de bosrand. Aan een kruispunt dicht bij een asfaltweg, duik je links het bos in. Eenmaal uit het bos zit de klim erop en daal je rechts weer af.Op een besloten pleintje staat de Sint-Jan-de-Doperkerk, een neoclassicistisch kerkgebouw uit 1845. Het dorp ligt aan de grens van de arrondissementen Aarlen en Virton.Deze administratieve scheiding komt heel goed overeen met de historische grenslijn tussen het Arelerland met een Duitse tongval en het Gaumeland met Romeinse taalinvloeden. Je vindt hier dan ook meermaals tweetalige straatnamen en erg Duits klinkende plaatsnamen. In de rue du Koun ontdek je aan je rechterzijde een lavoir, een gemeenschappelijke wasplaats.

Je volgt de weg van Nobressart naar Heinstert naar rechts en nog geen 100 m verder sla je schuin links een dalende grindweg in die weldra het bos verlaat.Je blijft de groene rechthoeken volgen, met prachtige vergezichten en wilde bloemen. Aan het eind van het bos bevindt zich de geasfalteerde weg van Nobressart naar Post. Voor het kortere traject kun je hier rechtsaf naar punt 6.

Aan de asfaltweg gaat het gewone parcours links verder. Je blijft de hoofdweg door Louchert volgen. Bij het begin van de bebouwde kom van Post draai je steeds schuin links mee, ook op het einde van de Rue du Fourneau.Het geurende landschap van weiden en bossen brengt je door het gehuchtje Louchert.Post is minder homogeen dan Nobressart. Je zult echter wel enkele knap gerestaureerde huisjes zien met hun oorspronkelijke, beschermende buitenbepleistering.

Aan de kerk keer je op je stappen terug. Aan de Y-splitsing met de Rue du Fourneau stap je nu rechtdoor de Voie des Champs in richting Attert. Aan een kruispunt waar twee beken samenvloeien volg je rechtdoor de Rue d’Arlon.Verder nu tot aan het riviertje de Attert. Het riviertje stroomt enkele kilometers verder de Belgisch-Luxemburgse grens over.

Voor de brug over de Attert sla je rechts in richting Luxeroth. Bij een T-sprong vervolg je schuin links. In Luxeroth negeer je de afslag naar links en wandel je tussen de vijvers verder. Je blijft de hoofdweg volgen ook door Almeroth.De weg voert je langs de Attert en tussen de vijvers van Luxeroth door. Je ziet het afleidingskanaaltje van de Attert, dat van 1613 tot 1838 onafgebroken de hoogovens van de ijzersmelterijen voedde. De uitgestrekte wouden leverden brandhout in overvloed. Nadien kwamen een houtzagerij en een graanmolen die pas in 1945 definitief stilviel. De weg blijft erg genietbaar en voert door het gehuchtje Almeroth.

Bij de T-splitsing ga je links (wie inkort, gaat rechtdoor). Aan een kapel volg je links de richting Thiaumont. Op het laagste punt steek je door naar de kerk.Je wandelt Nobressart binnen langs het kerkhof en voorbij de vroegere wasplaats bij de nu overwelfde ruisseau de Nobressart.

13:44 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |