16-02-08

Wandelroute Attert

 
Met de rug naar de kerk sla je de hoofdstraat links in richting Habay. Voorbij huisnummer 51 vervolg je rechts in de Rue du Koun. Bij het laatste huis klim je scherp rechts een grindweg op. Verder wandel je langs de bosrand. Aan een kruispunt dicht bij een asfaltweg, duik je links het bos in. Eenmaal uit het bos zit de klim erop en daal je rechts weer af.Op een besloten pleintje staat de Sint-Jan-de-Doperkerk, een neoclassicistisch kerkgebouw uit 1845. Het dorp ligt aan de grens van de arrondissementen Aarlen en Virton.Deze administratieve scheiding komt heel goed overeen met de historische grenslijn tussen het Arelerland met een Duitse tongval en het Gaumeland met Romeinse taalinvloeden. Je vindt hier dan ook meermaals tweetalige straatnamen en erg Duits klinkende plaatsnamen. In de rue du Koun ontdek je aan je rechterzijde een lavoir, een gemeenschappelijke wasplaats.

Je volgt de weg van Nobressart naar Heinstert naar rechts en nog geen 100 m verder sla je schuin links een dalende grindweg in die weldra het bos verlaat.Je blijft de groene rechthoeken volgen, met prachtige vergezichten en wilde bloemen. Aan het eind van het bos bevindt zich de geasfalteerde weg van Nobressart naar Post. Voor het kortere traject kun je hier rechtsaf naar punt 6.

Aan de asfaltweg gaat het gewone parcours links verder. Je blijft de hoofdweg door Louchert volgen. Bij het begin van de bebouwde kom van Post draai je steeds schuin links mee, ook op het einde van de Rue du Fourneau.Het geurende landschap van weiden en bossen brengt je door het gehuchtje Louchert.Post is minder homogeen dan Nobressart. Je zult echter wel enkele knap gerestaureerde huisjes zien met hun oorspronkelijke, beschermende buitenbepleistering.

Aan de kerk keer je op je stappen terug. Aan de Y-splitsing met de Rue du Fourneau stap je nu rechtdoor de Voie des Champs in richting Attert. Aan een kruispunt waar twee beken samenvloeien volg je rechtdoor de Rue d’Arlon.Verder nu tot aan het riviertje de Attert. Het riviertje stroomt enkele kilometers verder de Belgisch-Luxemburgse grens over.

Voor de brug over de Attert sla je rechts in richting Luxeroth. Bij een T-sprong vervolg je schuin links. In Luxeroth negeer je de afslag naar links en wandel je tussen de vijvers verder. Je blijft de hoofdweg volgen ook door Almeroth.De weg voert je langs de Attert en tussen de vijvers van Luxeroth door. Je ziet het afleidingskanaaltje van de Attert, dat van 1613 tot 1838 onafgebroken de hoogovens van de ijzersmelterijen voedde. De uitgestrekte wouden leverden brandhout in overvloed. Nadien kwamen een houtzagerij en een graanmolen die pas in 1945 definitief stilviel. De weg blijft erg genietbaar en voert door het gehuchtje Almeroth.

Bij de T-splitsing ga je links (wie inkort, gaat rechtdoor). Aan een kapel volg je links de richting Thiaumont. Op het laagste punt steek je door naar de kerk.Je wandelt Nobressart binnen langs het kerkhof en voorbij de vroegere wasplaats bij de nu overwelfde ruisseau de Nobressart.

13:44 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |