05-01-08

Wandelroute La Roche

 
Afstand = +/- 13,5km

Je keert de parking voor het speelpleintje (1) de rug toe, je steekt de straat over en je loopt een doodlopende weg in. Bij de eerstvolgende Y-splitsing kies je voor rechts (rood ruitje 5). Langs nog enkele huizen daal je matig af naar alweer een Y-splitsing bij een sparrenbosje. Sla de verharde linkerweg in, klimmend tussen weiden. Voorbij het laatste pand gaat het dan vrij fors bergop een sparrenbos in. Niet veel verder is de weg zo goed als onverhard en vlak en kom je uit bij een uitgestrekte hooiweide (2). Daar staat een zeshoekig bordje ‘Dzeu Charnal Panorama, 540 m’.

Je blijft de richting Diable Château volgen. Bij een Y-splitsing voorbij de hooiweide kies je de linkerweg en duik je meteen een enorm sparrenbos in. Verderop wacht alweer een Y-splitsing: daar moet je via de rechterweg steeds dieper het woud inwandelen. Rechts ligt een omheind stuk bos, dat je wat verder in moet via een klapdeurtje.Onafgebroken matig dalend kom je uit op een viersprong: blijf daar rechtdoor gaan. De weg versmalt en meteen voert de fijnspar weer de boventoon. Aan het eind van dat sparrenbos leidt een linkerweg naar een rustgebied voor de bosdieren. Ga nog even rechtdoor tot aan een dwarsweg vóór prachtig loof. Steek, rechtsaf, de Ruisseau des Dames over.Bij het eerstvolgende kruispuntje moet je linksaf, het rode ruitje 5 volgen, nog steeds richting Duivelskasteel. De weg daalt sterk en onverhard. Bijna beneden verlaat je via een wildrooster of een poortje het bos. Voorbij een slagboom ga je naar rechts. De Ruisseau des Dames gooit zich in volle overgave in de Ruisseau de Pierreux, en jij bereikt de picknickplek bij het Diable Château (3).

Bij het kruispunt van asfaltwegen op die plek sla je links af en volg je de rode ruitjes 4 en 5, plus de pijl ‘Centre ville’. Bij de daaropvolgende grote Y-splitsing kies je de rechterweg (nr. 5). Je verlaat dus de richting ‘Centre ville’. Uiteindelijk laat je het bos achter je. Komend uit de Champ du Prévot(straat), bereik je de ‘Corniche de Deister’en deze volg je tot bij de eerstvolgende Y-splitsing, met het kruis Jean Burée en het hotel ‘Les Genêts’. Kies daar de rechterweg. Je zit nu op de plaatselijke wandelweg

Bij de eerstvolgende Y-splitsing bij een rustbank blijf je de rechts afbuigende asfaltweg volgen (wandelweg 4), naar de Sint-Margrietskapel (4). Voorbij het ‘Châlet Sainte-Marguerite’ stijgt de asfaltweg langs een bosrand. Bij de eerstvolgende Y-splitsing, voorzien van een rustbank, kies je de rechterweg, met de pijlen ‘Parc à gibier’ en ‘Col de Haussire 2,8 km’. Dus blijf je nog steeds sterk aan de klim, langs een infobord (links).De nagenoeg verkeersvrije asfaltweg leidt naar het wildpark. Net voorbij het wildpark staat links een rode brandkraan. Sla daar de onverharde linkerzijweg in (rood ruitje 5). Hij heet ‘li rapète’, Waals voor ‘steile weg’, en dat zul je geweten hebben. Bij de eerstvolgende Y-splitsing, met zeshoekig bordje ‘Li rapète, 390 m’ kies je dus de linkerweg, de hoogste (met ruitje 5). Bij de daaropvolgende, gelijkaardige splitsing, maar een heel eind hogerop, kies je eveneens de stevig stijgende linkerweg (nog altijd ruitje 5).Iets verder, bij een Y-splitsing, bereik je de Prangeleux du gros chêne (5), een plek waar vroeger de herders hun middaguiltje knapten.

Kies de rechterweg (ruitje 5). Nu wandel je zo goed als vlak. Af en toe valt er toch nog wat te klimmen, naar een groot kruispunt met een verharde weg. Daar sta je op de Col de Haussire (6), 495 m boven de zeespiegel.

Je steekt de asfaltweg over en via een wildrooster loop je een sparrenbos in. Devies: blijf gewoon de hoofdweg volgen (rode ruitjes 5), zonder je iets aan te trekken van zijwegen. Bij een kruispunt van boswegen blijf je rechtdoor gaan. Nog even doorzetten en bij de bosrand zit de klim er zo goed als op. De onverharde, vlakke weg leidt tussen nieuwe aanplant: links spar, rechts beuk. Je nadert nu stilaan het dorp Samrée. Via een wildrooster of hekje, verlaat je het bos. Waar opnieuw asfalt begint, staat een kruis onder een forse meidoorn. Je passeert de Chemin du Hennet (links) en de eerste woning van Samrée.Daarna sla je de eerstvolgende (teruglopende) rechterweg in. De onverharde weg leidt naar een Y-splitsing: kies daar de linkerweg. Iets verderop passeer je een linkerzijweggetje, dat naar een hoeve leidt. Je gaat dus rechtdoor een woest weggetje in (hier ontbreekt een routebordje), dat uitkomt op asfalt. Je wandelt langs een huisje.Iets voorbij deze woning sla je links af en kom je uit op de hoofdstraat van Samrée, met voor je de parking voor een speelpleintje (1).

 

10:54 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |