04-01-08

Wandelen in Hoegaarden

Afspraak aan de St.-Ermelindiskerk (V) in Meldert bij Hoegaarden (Vlaams-Brabant). De heilige heeft in de kerk een schrijn en achter in een hoek van wat het vroegere kerkhof was, een vrijstaande, mooie kapel met mausoleum uit de 13de eeuw. Op Pinkstermaandag trekt ter ere van de heilige nog altijd een processie uit. Ermelindis leefde hier tot aan haar dood in 600 als kluizenaarster. Ze wordt aanroepen bij verlammingen, koorts en oogziekten. Het oorlogsmonument voor de kerk vertelt je dat…’strijden tot den dood voor de vryheid’ je de ‘vreugde der eeuwige waarheid’ oplevert. Wandel richting Tienen. Je komt zo bij de toegangspoort tot het kasteeldomein. Ga, vóór je de dreef inwandelt, wel even in de straat rechts kijken naar de donjon – een versterkte woontoren - van de Heren van Meldert (13de eeuw) (1). Het kasteel (2) - niet langs de route - is er nog maar het is nu een college. Tot 1940 leefden hier adellijke families. Het omringende Meldertbos (3) is nu een natuurreservaat. Er wordt hard gewerkt aan het herstel van natuur én cultuur. Ook de interessante elementen van de 20ste-eeuwse parkaanleg moeten weer tot hun recht komen. Daartoe werden onlangs driehonderd populieren gekapt.

Neem het wandelpad dat aan de rechterkant van de dreef begint. Het brengt je door nog enigszins wilde natuur naar de Keulenstraat. Ga hier naar links, voorbij een oude Sint-Rochuskapel, en nog even rechtdoor tot op de T-splitsing van de Gaatstraat/Waversesteenweg. Draai links af en 200 m verder rechts af de akkers in, de Schoorbroekstraat. Rechts de kerktoren van L’Ecluse (Sluizen), aan de andere kant van de taalgrens. Je dwarst een weg en komt zo in Rosdel, 67 ha natuuroase van Natuurpunt (4), een beekvallei met oude graslanden, riet, ruigte, elzenbroek en populieren, die ook hier gekapt worden. Onder de vogels onder meer heel veel grauwe gorzen en geelgorzen en op het zoogdierenlijstje de uiterst zeldzame hamster.

Aan het einde van de weg stap je links en ongeveer 1 km verder, opnieuw aan een T-splitsing nog eens naar links. Daarna blijf je rechts aanhouden, ook aan het ietwat schuine kruispunt wandel je rechts af. Na een poos rechtdoor wandelen gaat het nog eens voor even rechts af. Geniet van de panorama’s, wandel bergop tot aan een bosje op de ‘Kop’. Draai er rechtsaf en bocht mee naar links. Bergaf tot in het gehucht Nerm. Linksaf. Je wandelt voorbij een St.-Antoniuskapel (5) met behalve Antonius onder meer ook vijf lieveheren en zes lievevrouwen. Let op het oude offerblok. De natuursteen die hier en elders in de streek veel gebruikt is voor de bouw van huizen en andere gebouwen, is Gobertangesteen. Die wordt enkele kilometer verder nog altijd ontgonnen in Mélin, een van de ‘Plus Beaux Villages de Wallonie’. Aan een splitsing een halve km verder hou je links en vervolgens neem je weer links (rode en groene bewegwijzering) bergop, de Nermbeekvallei uit. Vervolgens rechtsaf en 400 m verder linksaf (rood), een brede holle weg.

Op het einde kies je voor rechts en aan de watertoren (6) loop je rechtdoor. Volg even de weg Meldert-Hoegaarden naar links en draai dan rechtsaf naar het centrum van St.-Katarina-Houtem (richting Hoksem). Bergop. St.-Katarina is een plateaudorp. Aan een splitsing kies je voor links, tenzij je rechts eerst naar de laatgotische Katarinakapel (7) wil. Na 750 m dwars je de weg naar Tienen. Eén km verder (eerst beton, dan veldweg) sta je bij de Menebeek midden een ander, 82 ha groot, natuurreservaat: de Mene- en Jordaanvallei (8). Een prachtige plek die wat aan de Voerstreek doet denken.

Neem kort voor de beek het bospad links. Net voor de hoeve Oude Molen (9) ga je linksaf (weer eventjes bergop) en vervolgens rechtsaf. Aan een betonweg draai je rechtsaf en vervolgens aan de bosrand linksaf, verder door de Molenbeekvallei, aan het kerkhof (10) voorbij en tot bij de kerk van Meldert.