03-01-08

Wandelroute Houthulst : Vrijbos

Afstand = +/-14km

De kerk en het gemeentehuis zijn van net na WO I. Van de achterzijde van de kerk stap je naar de rotonde waar je de Stadenstraat neemt. Een steenworp verder - tegenover een apotheek - duik je rechts het Rotsebos in. Je volgt daarvoor de pijl naar de Lourdesgrot. Aan een kapelletje-op-paal zwenk je naar links. Daar is een replica van de Lourdesgrot of 'rotse' met Mariabeeld, bidbanken, brandende kaarsen, bronwater en zelfs een brokstuk uit het Franse Lourdes.

Je keert op je stappen terug, zwenkt aan het kapelletje naar links, steekt een weg over, gaat even naar links om gelijk rechts de Keunedreef te kiezen. Let op de moeraseiken. Na 1 km bos bereik je de omheining van het militaire domein, waar je rechts de Vossendreef volgt. Die brengt je naar de Poelkapellestraat. Hier moet je de moeite doen en naar rechts gaan, in het militair kerkhof.Of je wil of niet, je komt onder de indruk. Hier rusten 1855 Belgische militairen die vielen in het slotoffensief van september 1918. Achteraan liggen ook Italiaanse krijgsgevangenen die omkwamen in Duitse werkkampen.(Wie de wandeling tot 4 km wil beperken stapt, bij het verlaten van het kerkhof, naar rechts. Aan het eerste kruispunt volg je de Melanedreef naar rechts.)

Je kiest voor een langere wandeling en stapt, bij het verlaten van het kerkhof, naar links. Links lokt het - voorlopig nog - ontoegankelijk militaire bos. Rechts zijn er aardeweggetjes die helaas privé zijn of doodlopen op niet te nemen hindernissen. Dus deel je het asfalt van de Poelkappelstraat met het (soms drukke) verkeer. Je gaat langs velden en weiden, langs dreven en bosrestanten. Dan stap je over de Korversbeek en bereikt het kruispunt met de Monnikenhoeve. Hier neem je rechts de Pottestraat. Je wordt omringd door rijke akkers met seizoensgroenten. Links, in de verte, zie je de kerktoren van de parochiekerk Madonna.

Wie 10 km voldoende vindt stapt tot aan het volgende kruispunt en neemt daar rechts de Melanedreef.Je kiest voor een wandeling van 14 km? In dat geval sla je al na een paar honderd meter links af, net voorbij het eerste huis links. Die aardeweg voert je doorheen een nat bosje naar een T waar je naar links gaat. Je bereikt weer het asfalt van de Pottestraat en gaat rechtsaf. Rechts is er wat struweel van sleedoorn en hondsroos.(Na een natte periode of met de buggy/rolstoel loop je beter niet door het nat bosje. In dat geval stap je aan het eerste kruispunt niet naar rechts maar loop je rechtdoor.)Ongeveer een halve kilometer verder ga je rechts in de kronkelige Langemarkstraat. Links staat de sfeervolle hofstede De Blauwe Panne. Je stapt nog eens over de Korversbeek en je kiest dan voor rechts, je zwenkt naar links en naar rechts en weer naar links om dan na een halve kilometer de Melanedreef te bereiken. Je gaat er naar rechts, komt voorbij de kapel O.-L.-Vrouw-van-Milanen en blijft onverstoorbaar rechtdoor stappen tot je in het bos weer in de Keunedreef bent. Je stapt er naar links richting kerk.


18:51 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrijbos, houthulst, wandelroute, beschrijving, wandelpad, kaart |  Facebook |