30-12-07

ViroinvalHoud de kerk van Nismes (1) aan je linkerkant en steek de brug over het Zwarte Water over. Sla rechts de rue Grande in. Je passeert algauw een voetgangersbruggetje over de rivier en een straat, die eveneens het Zwarte Water kruist. Bij een Y-vormige splitsing iets verderop kies je de linkerstraat en daarna sla je de eerstvolgende linkerstraat in, de stevig stijgende rue Orgeveau. Je volgt hierbij een pijl naar de Fondry des Chiens. Voorbij het pand met huisnummer 21 komt het wit-rood bewegwijzerde Grote-Routepad 125 er van rechts aan. Voorbij het laatste pand passeer je een zeldzame hoogstamboomgaard (2).

Bij de eerste Y-vormige splitsing kies je voor rechts (in feite volg je rechtdoor de liggende rode rechthoekjes) en gaat het Grote-Routepad linksaf. Bij de daaropvolgende gelijkaardige wegsplitsing sla je de linkerweg in, die alleen door landbouwvoertuigen mag worden bereden. Hier verdwijnen de rode rechthoekjes naar rechts. Het loont de moeite ze nog even te volgen, dus afwijkend van het wandelparcours, want ze leiden naar de grootste abannet, de Fondry des Chiens, 600 m verderop.Terug naar de route, die nu aangegeven is met rechthoekige rood- wit-rode tekens, maar dus wel achterstevoren. Je loopt hier over het plateau ‘Haut Champ’, met om je heen glooiende velden en weiden. Maar spoedig dient zich links het bos aan. Loop ongeveer 1200 m rechtdoor zonder je iets aan te trekken van welke zijweg dan ook. In dat stuk van het parcours maakt het asfalt plaats voor onverharde veldweg. 30 m voor de weg rechts afbuigt om in het bos te verdwijnen, dus even voor de plek waar nu ook rechts bos groeit, moet je links een bosweggetje inlopen. Vooraan links in dat weggetje staat een wandelpaal, maar het routeteken (een liggend geel rechthoekje) staat aan de achterkant.Een steenworp verder bereik je een dwarsweg, die je rechts inslaat. Meteen duik je een bos in. De ruim 2 km lange weg door het bos is aangegeven met rood-wit-rode rechthoekjes, maar ook hier nog steeds achterstevoren. In het bos krijg je net voorbij de eerste linkerzijweg een abannet (3) te zien.

Uiteindelijk daalt de bosweg stevig naar het dal van de Viroin. Beneden sla je bij een paaltje met een rood-wit-rood rechthoekje de linkerweg in. Wandel echter eerst nog even rechtdoor tot bij een schilderachtig plaatsje op de rechteroever van de Viroin. Daar ontdek je aan de overkant, hoog op de Haute Roche, een gelaagde rots, de ruïnes van de burcht van Dourbes. Keer op je stappen terug om nu de eerste bosweg rechts in te slaan. Je wandelt meteen door een totaal ander bostype: een loofbos waarin de eik de boventoon voert. Even meer naar rechts kabbelt de Viroin, met op de achtergrond de schilderachtige en rustige dorpskern van Dourbes. Voorbij een ‘eilandje’ lorken (4) daalt de weg af tot bij de Viroin, die nu onmiddellijk rechts van je kabbelt.

Aan de overzijde strekken zich weiden uit. Nadat je de rivier zowat 1800 m hebt kunnen bewonderen, buigt ze haaks rechts af. Je blijft nog eventjes rechtdoor lopen en bereikt een kruispuntje met links de spoorweg Treignes-Mariembourg, die in een 500 m lange tunnel (5) onder de beboste heuvel duikt.

Bij die plek moet je rechtsaf, eerst afdalen en dan meteen weer het pad stroomopwaarts langs de Viroin volgen. Vervolgens stap je tussen de spoorwegbaan en de rivier, maar je moet nu heel spoedig de spoorweg kruisen. Hoewel er slechts sporadisch een trein langskomt, kijk je toch beter uit je doppen.Aan de Y-vormige splitsing kies je het rechtse paadje (niet het bos in). Het weggetje stijgt een beetje, is opeens geasfalteerd en buigt naar links af. 200 m verder naar rechts, aan de voet van de imposante Roche à Lomme, wordt uit de samenvloeiing van het Witte en het Zwarte Water de Viroin geboren. Op de top van de rots staat een 4 m hoog betonnen kruis op de plek van een vroegere heidense tempel. Bij een weide (rechts) krijg je een deel van de woonkern van Nismes onder ogen. Het weggetje leidt naar de grote zagerij ‘du Fourneau’ (6), aan de oever van het Zwarte Water.

Voorbij dat bedrijf sla je rechts af. Blijf steeds links van het Zwarte Water lopen, door het park, dat begin 2006 heraangelegd werd. Uiteindelijk verlaat je, in de omgeving van het kasteelachtige gemeentehuis, het park. Rechts van je spant de brug bij de kerk (1) haar bogen over een van de twee moederrivieren van de Viroin: het einde van een aantrekkelijke wandeling.


08:07 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nismes, dourbes, viroinval, wandelroute, wandelpad, balade, randonnee, carte, wandelen |  Facebook |