29-12-07

Neigembostocht (Ninove, Pajottenland)

 
 

Afstand = +/- 10km

Met je rug naar de kapel stap je rechts, verder Bevingen in. Ongeveer 100 m verder, tegenover huisnummer 8 en naast een gerenoveerde woning neem je rechts de aardewegel. Recht voor je is het Neigembos en zie je het infobord. Met dit bord kan je echter niets aanvangen want het is zo vuil en verwaarloosd dat het niet te lezen is. Het bos is een restant van het Kolenwoud waartoe destijds onder andere ook het Zoniënwoud behoorde. Al in 1770 had het ongeveer zijn huidige omvang, sinds 1974 is het een bosreservaat.Naar rechts, het bos in. Je wandelt onmiddellijk in het prachtige decor van een oud beukenbos, met in het voorjaar uitgestrekte tapijten van onder meer boshyacint, daslook en bosanemoon. Het pad brengt je via een slagboom en links een open plek dieper het bos in. Na een bocht naar links gaat het pad even stevig omhoog. Boven volg je mee naar rechts. Ongeveer 200 m verder, net achter de volgende slagboom, moet je weer rechts af. Nauwelijks 50 m verder, aan een paal met de bewegwijzering van Waters en Bossen (een groene man, vrouw en kind op een witte achtergrond) moet je naar links.Dit pad brengt je na 400 m bij de bosrand waar je een eerste vergezicht hebt op het lichtgolvende Pajottenland. Naar rechts, weer het bos in, en na 300 m aan een rustbank en nog een slagboom opnieuw naar rechts. Bemerk links beneden je de smeltwatervalleien of groeben, ontstaan na de laatste ijstijd toen het smeltwater de bodem uitschuurde. 450 m verder liggen een paar grote beuken, in de jaren ‘80 geveld door een najaarsstorm. Bewonder de rijke variatie aan houtzwammen die deze gevallen woudreuzen langzaam maar zeker opruimen.

Hier kies je links de holle weg, in de volksmond heet dat een wolvenkasj. Eens het bos uit, ga je naar links. De betonweg maakt een bocht naar rechts en brengt je 500 m verder op een tweevaksbetonweg. Je gaat naar rechts en een paar honderd meter verder, tussen de huisnummers 141 en 139, links in de Gotestraat. Na tien stappen op kasseistenen wordt de Gotestraat een aardeweg die naar het einde toe overgaat in asfalt. Rechts beneden je slingert de Grote molenbeek door de zompige weiden.Op het einde van de Gotestraat wandel je naar rechts de Kroonstraat in. Links in de Terhagenstraat ligt 50 m verder de Terhagenmolen (anno 1732). De wandeling loopt echter verder langs de Kroonstraat. Die brengt je na 450 m aan de steenweg Halle-Ninove. Steek de grote baan over en loop rechtdoor de veldweg in. Negeer na 50 m een veldweg rechts en laat weer 50 m verder een veldweg links liggen. De weg bocht naar rechts en later naar links. Je loopt hier letterlijk op de grens van Vlaams-Brabant met Oost-Vlaanderen en je hebt in alle richtingen een weids uitzicht op het landelijke zuidwest Pajottenland.

Na anderhalve kilometer neem je rechts de Kasseide, een kasseistraat richting Lieferinge. Links zie je de beschermde Onze-Lieve-Vrouwkerk. De kern ervan is vroeggotisch. Ga altijd rechtdoor en negeer alle zijstraten. Waar de kasseien overgaan in asfalt en naar rechts bochten, ga je rechtdoor een veldweg in. Na 250 m, aan de viersprong, neem je links en 700 m verder aan de volgende viersprong laat je de betonweg links liggen en ga je rechtdoor. Aan het Dierenasiel Ninove naar links en 200 m verder rechts de Schone Veldstraat in. Laat 100 m verder een veldweg links liggen en blijf op de asfaltweg. Links heb je het Coolsenhof, een boerderij met een merkwaardig woonhuis.Weldra zie je voor je weer de contouren van het Neigembos. Negeer alle zijwegen en na een goeie km kom je weer aan de weg Halle-Ninove. Je gaat de steenweg over en rechtdoor. Na 250 m sla je aan de splitsing links de Potaardestraat in en ben je opnieuw aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bevingen.

 Foto's Marching (wandelclubs) in deze streek :

Neigem


16:58 Gepost door Jeroen Godefroidt in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wandelroutes, belgie, wandelpad, ninove, neigem, lieferinge, neigembos, wandelroute |  Facebook |